
Punkt – et designsystem for Oslo kommune
Foto: Nikolai Kobets Freund / Oslo kommune
Hvordan bygger man et designsystem som fungerer for hele Oslo kommune, på tvers av team, teknologier og behov? Det var utfordringen da vi startet arbeidet med Punkt.
Min rolle
Som design lead for designsystemet Punkt har jeg hatt ansvar for å utvikle og forvalte systemet fra et helhetlig designperspektiv. Målet vårt har vært tydelig: å skape et system som er robust nok til å støtte over 30 produktteam, men fleksibelt nok til å fungere i alt fra karttjenester og søknadsportaler til saksbehandlingsverktøy, nettsider og interne dashboards.
Designsystemer appellerer til struktur-hjernen min. Jeg liker å finne mønstre, rydde opp og bygge verktøy som fungerer i praksis. Samtidig vet jeg at verktøy bare funker hvis folk faktisk bruker dem, derfor jobber vi alltid tett med utviklere og andre designere, og involverer brukerne kontinuerlig.
Fra idé til infrastruktur
Da vi startet arbeidet med Punkt, fantes det ingen etablert praksis for gjenbrukbare komponenter eller enhetlige mønstre på tvers av tjenestene i Oslo kommune som dekket det reelle behovet til teamene og tjenestene. Samtidig hadde vi et tydelig mål: å bygge et designsystem som folk faktisk ønsket å bruke. I et miljø preget av kontinuerlig behov for å bevise vår verdi, har vi klart å etablere Punkt som et ettertraktet og verdsatt verktøy i produktutviklingen.
Punkt er ikke bare et sett med komponenter i Figma og kode, men det er et felles språk mellom design og utvikling i Oslo kommune. Sammen med utviklere, produktledere og andre designere har jeg vært med på å forme systemet fra grunnen av, med fokus på gjenbruk, skalerbarhet og høy kvalitet i brukeropplevelsene.
Foto: Nikolai Kobets Freund / Oslo kommune
Jeg har ledet arbeidet med å forme designretningen og definere hvordan Punkt skal fungere som en fleksibel og gjenbrukbar verktøykasse. Det innebærer alt fra å designe og dokumentere komponenter og mønstre i Figma, til å utvikle prinsipper for universell utforming og visuell konsistens, alltid med sluttbruker og skalerbarhet i fokus.
Design for folk som bygger for folk
For at Punkt skal fungere i praksis, må det støtte behovene til dem som faktisk bruker det. Derfor har jeg jobbet tett med produktteamene gjennom dialog, innsikt, brukertesting og rådgivning, for å sikre at komponenter, mønstre og retningslinjer svarer på reelle problemer.
Alle komponenter utvikles i samarbeid med brukerne. Vi starter med innsikt fra kontekst og arbeidsflyt, og designer løsninger som gjør jobben enklere og raskere for både utviklere og designere.
Jeg har også vært med på å bygge fellesskapet rundt Punkt, med MøtePunkt, superbrukere og daglig støtte på tvers av team og etat. Dette har vært avgjørende for å sikre eierskap og forankre Punkt både som produkt og som en del av designkulturen i Oslo kommune.
Foto: Håkon Lexberg / Oslo kommune
Design i samspill med teknologi
All design i Punkt skjer i tett samarbeid med utviklerne i teamet. Jeg har hatt ansvar for å utforme, prototype og dokumentere komponenter i Figma, og sikre at design og kode er 1:1. Vi jobber med web components for å sikre teknologiuavhengighet, det skal være like enkelt å bruke Punkt uansett rammeverk. Design tokens holder Figma og frontend i sync, og gjør det mulig å oppdatere alt fra farger til spacing med minimal friksjon.
Universell utforming har vært en grunnpilar i arbeidet. Vi har jobbet systematisk for å sikre at alle komponenter møter WCAG-kravene, og vi tilbyr støtte, dokumentasjon og opplæring knyttet til UU i alle ledd. Punkt skal gjøre det enklere å ta gode valg – ikke legge ansvaret på hvert enkelt team.
Hva synes brukerne om Punkt?
“Punkt gjør at vi lett får opp kode som er enkel å vedlikeholde, onboarde nye utviklere på, støtter forskjellige flater uten masse boilerplate og gir oss en konsistent visuell profil på løsningene. Teamet kan da bruke mye mer av tiden sin på verdiskapning for brukerene.”
— Frontendutvikler
“Jeg var ikke klar over før nå hvor mye Punkt bidrar til at vi kan jobbe raskere med produktutviklingen ved å fokusere på det som er spesifikt med våre løsninger. Bruk av designsystemet bidrar til at teamet kan jobbe mer effektivt med løsningene våre. Uten Punkt hadde vi brukt lengre tid på å få ut verdi til brukerne våre.”
— Produktleder
“Punkt sparer meg for masse tid! Hadde vi ikke hatt et velfungerende designsystem så hadde jeg ikke orket å jobbe som UX-designer i Oslo kommune. Jeg finner stort sett alt jeg trenger i Punkt, det er så lett å bruke. Punkt er bare supersmooth. Elsker Punkt.”
— Designer
Resultater og verdi
Punkt har i dag høy brukertilfredshet, og brukes aktivt av produktteam på tvers av Oslo kommune. I tillegg har vi sett tydelige effekter på tvers av kode og design: gjenbruk, konsistens, og raskere vei fra idé til ferdig løsning.
Punkt brukes i dag av 33 team i Oslo kommune, og komponentene våre er brukt over 600 000 ganger i Figma. Brukerundersøkelser viser høy tilfredshet: designere og utviklere forteller at Punkt sparer dem tid, gir bedre kvalitet og forenkler arbeidet med digitale tjenester. Det gjør det lettere å gjøre det riktige – og vanskeligere å gjøre feil.
Punkt er ikke et ferdig produkt, men et system som vokser og forbedres kontinuerlig.